Om oss

Ikkan

Guldsmedsmästare och smyckesdesigner Erika “Ikkan” Fridén är grundare av Ikkan Goldsmith and Jewellery Designer AB som startades 2012. Efter 7 års utbildning inom guldsmide och smyckeskonst så var det självklart för henne att driva eget. Hon brinner för hantverket och har ett öga för detaljer. Hon älskar de personliga mötena med kunder där hon får designa upp något alldeles unikt och personligt. Erika innehar både gesällbrev och mästarbrev.

Vad innebär det att vara mästare?

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).

Vad innebär det att ha ett gesällbrev?

Gesällbrevet är Hantverkarnas egen kvalitetsgaranti. Som kund eller anställande företag kan du vara säker på att en hantverkare med Gesällbrev är väl insatt i yrket vilket de visat bland annat genom sitt Gesällprov.

För att hålla hög kvalité och aktualitet på Gesällbreven görs bestämmelserna i nära samråd med varje yrkes branschorganisation. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas drygt 1000 Gesällbrev per år. Idag kan man ta sitt Gesällbrev i omkring 70 olika yrken.

Jag jobbar aktivt för att ge dig bästa kvalité och service.

Ikkan står för kvalitet och noggrannhet. Jag har valt mina samarbetspartners med stor omsorg och hänsyn till bland annat vilken miljöpolicy företagen har och hur ädelmetallerna återvinns och renas. I tillverkningen arbetar jag med så lite kemikalier som möjligt för både min och miljöns skull. 

Affärs idé

Ikkan erbjuder högkvalitativa smycken handtillverkade i guld och platina i egen verkstad i centrala Alingsås. Ett bra hantverk tar tid och vi lägger ner vår själ i varje del av framtagandet av ett smycke. För oss är det viktigt med miljö och etik därför väljer vi ut våra leverantörer utefter dessa kriterier.

Våra kunder ska komma från oss med en upplevelse av ett gott bemötande genom att vi alltid ser till att ha tid att lyssna och analysera vad för typ och vilken design kundens nya smycke ska ha. Kunden har möjlighet att vara delaktig i framtagandet av det nya smycket men kan även välja bland de färdiga kollektioner som vi har som förslag i vår fysiska och webbaserade salong. Vi vill att man ska tänka långsiktigt med sina smycken och se det som en investering och ett minne som kan leva vidare i generationer. Kunden ska känna sig stolt över att bära ett äkta Ikkan-smycke.

Vi vill att man tar hand om sina smycken och vi hjälper gärna till att restaurera och vårda dem så de kan få leva vidare. Vi ger alltid råd om hur man på bästa sätt tar hand om sina smycken och erbjuder alltid en årlig översyn på smycken inhandlade hos oss. Vi vill föra detta fantastiska yrke vidare i framtiden och höja statusen på det svenska hantverket.

Ädelmetaller

Vi värnar om miljö och mänskliga rättigheter och strävar efter att alltid arbeta med återvunna och konfliktfria ädelmetaller. Vi återvinner t ex guld genom att vi köper in gamla smycken, som sedan skickas för affinering, för att bli till “nytt” rent råmaterial. Har du smycken, med högt affektionsvärde, så kan vi även ta hand om det. Då smälter vi ned det hos oss för att använda just det guldet i ditt nya smycke. Att återvinna ädelmetaller ur smycken och metallskrot kräver mindre energi, resurser och utsläpp än gruvbrytning.

På Guldalliansens hemsida kan du läsa mer om återvunna ädelmetaller.

Ädelstenar

Diamanterna kommer från olika gruvor runt om i världen. Alla dessa diamanter har dock en sak gemensamt, dom ingår alla i  Kimberlyprocessen som garanterar att diamanterna inte har använts för att finansiera inbördes eller väpnat krig. Läs mer på https://www.kimberleyprocess.com/en/what-kp Vi väljer våra leverantörer med stor omsorg och kan erbjuda certifierade diamanter som är spår bara.

Samarbetspartners:

Vi har även ett stort ur val av Safirer och ett kärt samarbete med Wennick-Efèver. https://www.wennicklefevre.com/

I vår bransch sker i dagsläget stora förändringar och kraven för människors rättigheter och miljöhållning förbättras hela tiden, vilket är ett resultat av konsumenternas krav. Vi är stolt över att vara en del av den utvecklingen.

Wennick-Lefèver

Our ethical gemstone supply chain partnership.
Wennick–Lefèvre is a gem company that specialises in natural and responsibly mined and cut gemstones.
Every sapphire from Wennick–Lefèvre comes with full documentation and transparency throughout the supply chain.
Our unique supply chain has been created founded in a strong responsible set of values.
Wennick–Lefèvre is present and operate throughout the entire supply chain, from mine to market.
A gemstone from Wennick-Lefèvre is your guarantee that you are holding a unique gift from the Earth.
None of Wennick–Lefévre’s stones are treated to enhance or modify the inherit beauty of the real untreated gemstones created by our planet.
“To hold a natural untreated sapphire is like holding the planet in your hand.” says Svend Wennick, Owner and CEO.
Untreated natural gemstones are regarded as the very finest and most precious. Only 1% of the coloured gemstones set in jewellery are truly natural, while the remaining 99% are enhanced by man using added chemicals and heat-treatment.
All gemstones from Wennick–Lefèvre are accompanied by a brochure of transparency and a certificate of origin.
Wennick–Lefèvre is a partner of EdenForest, – for each stone sold, a tree is planted in Madagascar

Syntetiska diamanter

Vi arbetar enbart med äkta och etiskt utvunna diamanter. Den globala användningen av syntetiska diamanter har dock blivit allt vanligare och jag vill därför passa på att informera om skillnaden mellan naturliga och syntetiskt framställda diamanter. Den naturliga diamanten skapas i jordens inre med enormt tryck och värme under en process  som tar ca 3 miljoner år.  Syntetiska diamanter framställs med moderna tekniker i laboratorier på bara några dagar eller veckor.

Den syntetiska diamanten är således ingen ädelsten eftersom den inte är skapad av naturen och heller inte tillräckligt sällsynt. Syntetiska diamanter produceras mest i Kina, Ryssland och Indien och säljs mest i USA. Idag är det inte helt enkelt att se om en diamant är naturlig eller syntetisk. Så varför ska man bry sig?

DPA- Diamond Producers Association begärde 2019 en studie kring miljö och socialt ansvar. Där framkom att produktionen av syntetiska diamanter släpper ut tre gånger mer koldioxid än gruvbrytningsindustrin. Man kom också fram till att gruvbrytningsindustrin betalade ut fem gånger mer i lön till sina anställda jämfört med vad de diamantrika länderna i snitt betalar till övriga befolkningen inom andra sektorer. Dessutom bidrar gruvbrytningen till större ekonomisk tillväxt än vid tillverkandet av syntetiska diamanter. 

Idag finns ingen andrahandsmarknad för syntetiska diamanter. Varken pantbank, auktionshus eller försäljare av andrahandsvaror handlar med syntetiska diamanter. På lång sikt riskerar syntetiska diamanter att helt tappa sitt värde på samma sätt som syntetiska rubiner och safirer gjort under det senaste århundradet.  

Stolt medlem i