Om oss

Ikkan

Guldsmeden och smyckesdesignen Erika ”Ikkan” Fridén startade varumärket Ikkan 2012 efter  att ha studerat guldsmide och smyckeskonst i 7 år.  Företaget startade i en liten lokal i det gamla rustika sockerbruket Lidköping. Efter några år hade företaget växt och nya utmaningar och lokaler behövdes. Erika som har spenderat sina somrar i den lilla staden Alingsås kände en hemlängtan och fann där en mycket vacker lokal i ett äldre 1800-tals hus på Drottninggatan. Gesällbrev sedan 2019.

Isafold

Isafold började jobba för Ikkan i Januari 2020 efter att under hösten 2019 examinerats som guldsmed. Hon har sedan barnsben utvecklat sin kreativitet och hittade sin plats bland ädelstenar och metaller. Hon älskar alla delar av yrket, allt från att sitta med mikroskopiska detaljer till att bemöta kunder under viktiga stunder i deras liv till. Ikkans fokus på etik och miljöfrågor är något som även ligger Isafold varmt om hjärtat. Gesällbrev sedan 2019.

Jag jobbar aktivt för att ge dig bästa kvalité och service.

Ikkan står för kvalitet och noggrannhet. Jag har valt mina samarbetspartners med stor omsorg och bland annat kollat på vilken miljöpolicy företagen har och hur ädelmetallerna återvinns och renas. I tillverkningen arbetar jag med så lite kemikalier som möjligt för både min och miljöns skull. 

Etik och eko- tänk. 

Alla produkter tillverkas i återvunnet guld och silver med samarbetspartners som är certifierade enligt ISO. Jag värnar om vår planet och arbetar därför med så lite kemikalier som möjligt och är mycket noggrann med att återvinna alla rester av ädelmetaller. Jag utför även omarbeten av kunders gamla guldsmycken vilket är det mest miljövänliga och etiska sättet att arbeta på.

Men inte bara där har jag tänkt till för miljöns skull, allt från omslagspapper till smyckesaskar är ekologiska och miljöcertifierade. Till och med inredningen i butiken är återvunnen och har antingen hittats på loppis eller byggts om. Gamla fönster har blivit till dekorativa montrar och en gammal skänk är nu en moden kassadisk. 

Även i våra förlovning och vigselringar erbjuder vi fairtrade-certifierat guld som är nybrutet från gruvor där organisationen har fokus på mänskliga rättigheter och infrastruktur. Läs mer på https://fairtrade.se/guldsmeder-kan-erbjuda-smycken-gjorda-av-fairtrade-guld/ Detta material finns i begränsad mängd och är därför svårare att få tag på med något längre leveranstid som följd.

Mina diamanter kommer kommer från två olika leverantörer och är alltid etiska.

Diamanterna från Australien och är fairtrade-märkta och spårbara till specifika gruvor. För att läsa mer om fairtrade-processen kan du besöka denna sida http://fairtradegems.com

Diamanterna från Antwerpen kan komma från olika gruvor runt om i världen. Alla dessa diamanter har dock en sak gemensamt, dom ingår alla i  Kimberlyprocessen. Denna garanterar att diamanterna inte har använts för att finansiera inbördeskrig eller väpnat krig. Läs mer på https://www.kimberleyprocess.com/en/what-kp 

I denna bransch sker i dagsläget stora förändringar och kraven för människors rättigheter och miljöhållning förbättras hela tiden. Vilket är ett resultat av konsumenternas krav. Jag är glad över att ha ett nära samarbete med våra partners och tillsammans med er kunna förändra och förbättra branschen.  

Syntetiska diamanter

På Ikkan använder vi enbart etiskt utvunna äkta diamanter. Den globala användningen av syntetiska diamanter har dock blivit allt vanligare. Därför vill jag passa på att informera om skillnaden på en naturlig och syntetisk diamant. Den naturliga diamanten skapas i jordens inre under högt tryck och hög värme. Det tar ungefär 3 miljoner år för en sådan att skapas. Syntetiska diamanter skapas i laboratorie med hjälp av tekniker som efterliknar den naturliga processen, detta kan ta ett par dagar eller veckor. 

Den syntetiska diamanten är inte en ädelsten, detta eftersom den varken är skapad av naturen eller är tillräckligt sällsynt. Syntetiska diamanter produceras mest i Kina, Ryssland och Indien, och säljs mest i USA. Idag är det inte att enkelt se om en diamant är naturlig eller syntetisk. Så varför ska man bry sig?

DPA- Diamond Producers Association begärde 2019 en studie kring miljö och socialt ansvar. Där framkom det att produktionen av syntetiska diamanter släpper ut tre gånger mer koldioxid än gruvbrytningsindustrin. Man kom också fram till att gruvbrytningsindustrin betalade ut fem gånger mer i lön till sina anställda jämfört med vad de diamantrika länderna i snitt betalar i lön till övriga befolkningen inom andra sektorer. Dessutom ger gruvbrytningen viktiga bidrag till ekonomisk tillväxt medan tillverkandet av syntetiska diamanter inte bidrar i samma skala. 

Idag finns ingen andrahandsmarknad för syntetiska diamanter. Varken pantbank, auktionshus eller försäljare av andrahandsvaror handlar med syntetiska diamanter. På lång sikt riskerar syntetiska diamanter att helt tappa sitt värde på samma sätt som syntetiska rubiner och safirer gjort under det senaste århundradet.  

Intresserad? Shoppa alla kategorier!