Om mig

Historia

Guldsmeden och smyckesdesignen Erika ”Ikkan” Fridén startade varumärket Ikkan 2012 efter  att ha studerat guldsmide och smyckeskonst i 7 år.  Företaget startade i en liten lokal i det gamla rustika sockerbruket Lidköping. Efter några år hade företaget växt och nya utmaningar och lokaler behövdes. Erika som har spenderat sina somrar i den lilla staden Alingsås kände en hemlängtan och fann där en mycket vacker lokal i ett äldre 1800-tals hus på Drottninggatan. Gesällbrev sedan 2019.

Jag jobbar aktivt för att ge dig bästa kvalité och service.

Ikkan står för kvalitet och noggrannhet. Jag har valt mina samarbetspartners med stor omsorg och bland annat kollat på vilken miljöpolecy företagen har och hur ädelmetallerna återvinns och renas. I tillverkningen arbetar jag med så lite kemikalier som möjligt för både min och miljöns skull. 

Etik och eko- tänk. 

Alla produkter tillverkas i återvunnet guld och silver med samarbetspartners är certifierade enligt ISO. Jag värnar om vår planet och arbetar därför med så lite kemikalier som möjligt och är mycket noggrann med att återvinna alla rester av ädelmetaller.  Jag utför även omarbeten av kunders gamla guldsmycken vilket är det mest miljövänliga och etiska sättet att arbeta på.

Men inte bara där har jag tänkt till för miljöns skull, allt från omslagspapper till smyckesaskar är ekologiska och miljöcertifierade. Till och med inredningen i butiken är återvunnen och har antingen hittats på loppis eller byggts om. Gamla fönster har blivit till dekorativa montrar och en gammal skänk är nu en moden kassadisk. 

Även i våra förlovning och vigselringar erbjuder vi fairtrade-certifierat guld som är nybrutet från gruvor där organisationen har fokus på mänskliga rättigheter och infrastruktur. Läs mer på https://fairtrade.se/guldsmeder-kan-erbjuda-smycken-gjorda-av-fairtrade-guld/ Detta material finns i begränsad mängd och är därför svårare att få tag på med något längre leveranstid som följd.

Mina diamanter kommer huvudsakligen från Australien och är etiskt utvunna. Även med andra ädelstenar vänder jag mig i första hand till leverantörer som arbetar med fairtrade-stenar. Här kan ni läsa mer  http://fairtradegems.com

Med vissa undantag vid specifika önskemål om slipningar erbjuder vi diamanter som går under Kimberlyprocessen som garanterar att diamanterna inte har använts för att finansiera inbördeskrig eller väpnat krig. Läs mer på https://www.kimberleyprocess.com/en/what-kp 

I denna bransch sker i dagsläget stora förändringar och kraven för människors rättigheter och miljöhållning förbättras hela tiden. Vilket är ett resultat av konsumenternas krav. Jag är glad över att ha ett nära samarbete med våra partners och tillsammans med er kunna förändra och förbättra branschen.  

Intresserad? Shoppa alla kategorier!