Om oss

Ikkan

Guldsmeden och smyckesdesignern Erika Fridén startade varumärket Ikkan 2012 efter att ha studerat guldsmide och smyckeskonst i 7 år.  Företaget startade i en liten lokal i det gamla rustika sockerbruket Lidköping. Efter några år hade företaget växt och nya utmaningar och lokaler behövdes. Erika som har spenderat sina somrar i den lilla staden Alingsås kände en hemlängtan och fann där en mycket vacker lokal i ett äldre 1800-tals hus på Drottninggatan. Gesällbrev sedan 2019.

Isafold

Isafold började jobba hos Ikkan i Januari 2020 efter att under hösten 2019 examinerats som guldsmed. Hon har sedan barnsben utvecklat sin kreativitet och hittade sin plats bland ädelstenar och metaller. Hon älskar alla delar av yrket, från att sitta med mikroskopiska detaljer till att bemöta kunder under viktiga stunder i deras liv. Ikkans fokus på etik och miljöfrågor är något som även ligger Isafold varmt om hjärtat. Gesällbrev sedan 2019.

Jag jobbar aktivt för att ge dig bästa kvalité och service.

Ikkan står för kvalitet och noggrannhet. Jag har valt mina samarbetspartners med stor omsorg och hänsyn till bland annat vilken miljöpolicy företagen har och hur ädelmetallerna återvinns och renas. I tillverkningen arbetar jag med så lite kemikalier som möjligt för både min och miljöns skull. 

Etik och eko- tänk. 

Alla produkter tillverkas i återvunnet guld och silver med samarbetspartners som är certifierade enligt ISO. Jag värnar om vår planet och arbetar därför med så lite kemikalier som möjligt och är mycket noggrann med att återvinna alla rester av ädelmetaller. Jag utför även omarbeten av kunders gamla guldsmycken vilket är det mest miljövänliga och etiska sättet att arbeta på.

Men inte bara där har jag tänkt till för miljöns skull, allt från omslagspapper till smyckesaskar är ekologiska och miljöcertifierade. Till och med inredningen i butiken är återvunnen och har antingen hittats på loppis eller byggts om. Gamla fönster har blivit till dekorativa montrar och en gammal skänk är nu en moden kassadisk. 

Även i våra förlovnings och vigselringar erbjuder vi fairtrade-certifierat guld som är nybrutet från gruvor där organisationen har fokus på mänskliga rättigheter och infrastruktur. Läs mer på https://fairtrade.se/guldsmeder-kan-erbjuda-smycken-gjorda-av-fairtrade-guld/ Detta material finns i begränsad mängd och är därför svårare att få tag på och med något längre leveranstid som följd.

Mina diamanter kommer kommer från två olika leverantörer och är alltid etiska.

Diamanterna från Australien och är fairtrade-märkta och spårbara till specifika gruvor. För att läsa mer om fairtrade-processen kan du besöka  http://fairtradegems.com

Diamanterna från Antwerpen kan komma från olika gruvor runt om i världen. Alla dessa diamanter har dock en sak gemensamt, dom ingår alla i  Kimberlyprocessen som garanterar att diamanterna inte har använts för att finansiera inbördes eller väpnat krig. Läs mer på https://www.kimberleyprocess.com/en/what-kp 

I vår bransch sker i dagsläget stora förändringar och kraven för människors rättigheter och miljöhållning förbättras hela tiden, vilket är ett resultat av konsumenternas krav. Jag är glad över att ha ett nära samarbete med våra partners och att tillsammans med er kunna förändra och förbättra branschen.  

Syntetiska diamanter

Vi arbetar enbart med äkta och etiskt utvunna diamanter. Den globala användningen av syntetiska diamanter har dock blivit allt vanligare och jag vill därför passa på att informera om skillnaden mellan naturliga och syntetiskt framställda diamanter. Den naturliga diamanten skapas i jordens inre med enormt tryck och värme under en process  som tar ca 3 miljoner år.  Syntetiska diamanter framställs med moderna tekniker i laboratorier på bara några dagar eller veckor.

Den syntetiska diamanten är således ingen ädelsten eftersom den inte är skapad av naturen och heller inte tillräckligt sällsynt. Syntetiska diamanter produceras mest i Kina, Ryssland och Indien och säljs mest i USA. Idag är det inte helt enkelt att se om en diamant är naturlig eller syntetisk. Så varför ska man bry sig?

DPA- Diamond Producers Association begärde 2019 en studie kring miljö och socialt ansvar. Där framkom att produktionen av syntetiska diamanter släpper ut tre gånger mer koldioxid än gruvbrytningsindustrin. Man kom också fram till att gruvbrytningsindustrin betalade ut fem gånger mer i lön till sina anställda jämfört med vad de diamantrika länderna i snitt betalar till övriga befolkningen inom andra sektorer. Dessutom bidrar gruvbrytningen till större ekonomisk tillväxt än vid tillverkandet av syntetiska diamanter. 

Idag finns ingen andrahandsmarknad för syntetiska diamanter. Varken pantbank, auktionshus eller försäljare av andrahandsvaror handlar med syntetiska diamanter. På lång sikt riskerar syntetiska diamanter att helt tappa sitt värde på samma sätt som syntetiska rubiner och safirer gjort under det senaste århundradet.  

Stolt medlem i